Η “εξίσωση” της ευτυχίας είναι απλή: ΘΕΛΩ + ΘΥΣΙΑ = ΕΥΤΥΧΙΑ


Κοσμίδης Λευτέρης
Φυσικός, σύμβουλος εκπαίδευσης
Οι μέρες αυτές του Σεπτέμβρη, συνήθως οι καταστάσεις, μας δίνανε μια “γερή κλωτσιά” για να αρχινίσει το παραμύθι της ζωής μας, “.. κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη δώστης κλώτσο να γυρίσει παραμύθι να αρχινίσει..” που μας παροτρύνει και η λαϊκή μας παράδοση.
Λίγο όμως οι εκλογές, ακόμη περισσότερο ο νόμος της αδράνειας, όπου όλοι τείνουμε να διατηρήσουμε την καλοκαιρινή “κινητική μας κατάσταση” δηλαδή την ξάπλα, οι μέρες αυτές του Σεπτέμβρη, είναι περισσότερο μουδιασμένες από άλλες χρονιές.
Το αντίδοτο σε τούτη την κατάσταση, που προσπαθήσαμε να σκιαγραφήσουμε παραπάνω, είναι ένα. Μόνο που... είναι ένα για τον καθένα.
Μαγικές συνταγές και “αντιβιωτικά ευρέος φάσματος” δεν υπάρχουν. Είμαστε μονάδες, ξεχωριστές προσωπικότητες και μας αγγίζουν διαφορετικά πράγματα τον καθένα.
Εμείς στο ΣΘΕΝΟΣ® υποστηρίζουμε πως πρέπει να μάθουμε να κάνουνε σωστά τα απλά πρώτα, τα βασικά. Η “εξίσωση” της ευτυχίας είναι απλή:

ΘΕΛΩ + ΘΥΣΙΑ = ΕΥΤΥΧΙΑ


Τα θέλω μας, οι επιθυμίες μας τα όνειρά μας, για να πραγματοποιηθούν, πρέπει να γίνουν στόχοι. Ο στόχος έχει μέσα του την έννοια της απόφασης, της δέσμευσης. 

Αφού γίνουν τα θέλω, οι επιθυμίες ή τα όνειρά μας στόχοι, σαν ανήσυχοι ρεπόρτερ πρέπει να κάνουμε έρευνα, να συμβουλευτούμε τους ειδικούς που θα μας συμβουλέψουν και γιατί όχι θα μας δείξουν και τον τρόπο. 

Ο τρόπος που ένας στόχος πραγματοποιείται είναι οι θυσίες, η προσπάθεια και ο χρόνος που απαιτείται για την υλοποίησή του.
Ένα θέλω λοιπόν π.χ. "να μάθω Ισπανικά σε 6 μήνες", όταν γίνει στόχος, μπαίνει στο καθημερινό μας πρόγραμμα, ζητάει από εμάς τρόπο (budjet,φροντιστήριο ή ιδιαίτερο, ταξίδι στην Ισπανία ή να παντρευτώ μια Ισπανίδα ή έναν Ταυρομάχο τα κοριτσόπουλα), προσπάθεια (αυτοπειθαρχία, ενέργεια, πίστη) και κυρίως τον χρόνο μας. 

Όταν πραγματοποιηθεί το θέλω μας, τότε η επίτευξη του στόχου, μας γεμίζει χαρά και αυτά τα μικρά τα καθημερινά που καταφέρνουμε αλλά και το ταξίδι προς την επιτυχία, είναι οι στιγμές της ευτυχίας στη ζωή μας.
Υπάρχει όμως και μια μυστική μεγαλύτερη ευλογία σε αυτή την ιστορία, γινόμαστε περισσότερο έμπειροι στην κυκλική διαδικασία “στόχος-θυσία-επίτευξη”. Οι ολοένα και περισσότερες κατάκτησεις μικρών καθημερινών στόχων, μας χαρίζει το σπάνιο αγαθό της εμπειρίας.
Πουθενά μέχρι τώρα δεν αναφερθήκαμε στην έννοια του λάθους. Λάθος στόχο, ίσως λάθος θυσίες καμμιά φορά.. Αυτό γιατί το στοιχείο του λάθους θα μας ακολουθεί όλες τις ημέρες της ζωής μας. 

Όσοι προσπαθούμε στη ζωή να πετύχουμε πράγματα, το βέβαιο είναι πως θα κάνουμε λάθη, άλλοι περισσότερα, άλλοι λιγότερα. Όλοι “πληρώνουμε” τα λάθη τους, είναι το βάρος της ευθύνης των πράξεών μας. Αυτό ξεχωρίσει τους μεγάλους από τα παιδιά..
Το πιο σπάνιο αγαθό στις μέρες μας, έγινε η ευτυχία, η χαρά της ζωής, από τα πιο απλά μέχρι τα πιο τολμηρά. 

Ο φόβος του λάθους, τις περισσότερες φορές μας κάνει πιο άτολμους, περισσότερο διστακτικούς και στο τέλος μας καθηλώνει στην απραξία. Τότε η ζωή μας ετεροκαθορίζεται μέσα σε social οθόνες και χάνεται το μέτρο. 

Στοιχηματίζουμε για τα όνειρά μας, σερνόμαστε σε ουσίες και υποκατάστατα της αληθινής ζωής και δογματίζουμε για την κατάντια της κοινωνίας και για την ευθύνη των άλλων…

Σε επόμενο άρθρο μας θα αναφερθούμε στην κοινωνική εξαπάτηση των πανελλαδικών εξετάσεων, από την παραμόρφωση λόγω μεγέθυνσης. Σήμερα όμως, οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία τους, οι φοιτητές στις εξεταστικές τους, πολλοί κάνουν μια νέα αρχή σε σχολές επαγγελματικής πιστοποίησης, άλλοι φεύγουν στο εξωτερικό και άλλοι σκέφτονται να ξαναδώσουν πανελλαδικές. 

Όλοι μα όλοι στην προσπάθεια να κατακτήσουμε τα όνειρά μας, πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη της απόφασής μας, να δεσμευτούμε σε αυτή, να κάνουμε τις θυσίες που απαιτούνται  και να πετύχουμε.

Να ζούμε μια ευτυχισμένη ζωή.   

Βασανίζομαι (project #ΠΑΝΤΕΤΡΑΓΩΝΟ)

( Ωδή σε όσους τελευταία στιγμή αποφάσισαν να συμμετέχουν στις πανελλαδικές της πανδημίας ) Αν λοιπόν ταίριαζε ένα τίτλος στο μέχρι σήμερα α...