Πλάνο διαβάσματος για τις διακοπές των Χριστουγέννων

Πως να διαβάσω αποδοτικά στις διακοπές των Χριστουγένων; Να διαβάσω για να καλύψω τα κενά μου; Να διαβάσω επανάληψη για τα διαγωνίσματα; Να... διαβάσω για μένα;


Το πρόβλημα του διαβάσματος σε μια εορταστική περίοδο βασανίζει τους όλους τους μαθητές, με μερικές διαφοροποιήσεις:
  

Οι διαβασμένοι... δεν γιορτάζουνε ποτές 

Το πρόβλημα αυτό φανερά βασανίζει κυρίως τα παιδιά που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις. 

Την ευθύνη στον δικό τους μικρόκοσμο, φέρει το φροντιστήριο ή (ακόμη χειρότερα) το ιδιαίτερο, που τους φορτώνει με τεράστια ύλη που πραγματικά "είναι αδύνατον να βγει". 

Η τρομοκρατία του ανέφικτου σαν αίτημα από "άσπλαχνους" φροντιστές, καθηλώνει τους μαθητές σε μια βολική μοιρολατρία και σε μια παθολογική απραξία

Τα παιδιά δυσκολεύονται να ορθώσουν το ανάστημά τους στην πρόκληση και οι μισοί παραδίδονται άνευ αγώνος. Οι άλλοι τρώνε γκολ από τα αποδυτήρια. 

Το δράμα είναι πως όσοι ανταπεξέρχονται, από πριν δεν το πίστευαν ούτε οι ίδιοι, ενώ μετά το κατόρθωμα δεν ξέρουν πως τα κατάφεραν.    

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά που οι μαθητές βιώνουν διάφορα πονάκια, ζαλάδες, νοθρώτητα, ανορεξία, βουλιμία, νεύρα, εκνευριστική απάθεια  και άλλα "θανάσιμα συμπτώματα". 

Όλα τούτα  μέχρι να εισπράξουν το μεγαλειώδες γονεϊκό: "να τις βράσω (sic) εγώ τις πανελλαδικές, το παιδί  μου να είναι καλά" ή "δεν θα αρρωστήσουμε κιόλας για τις πανελλαδικές", οπότε αντίο τύψεις και ενοχές και συνεχίζουμε το πρόγραμμα μας μέχρι τα καρναβάλια.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό που ζητάμε από τα παιδιά μας. Να ξεπεράσουν την κούραση, τις όποιες αστοχίες και λάθη, την ατμόσφαιρα που επιβάλλει χαλάρωση, άρα τις προσωπικές τους αδυναμίες και τις σειρήνες του εξωτερικού περιβάλλοντος...  μόνοι τους. 

Όλοι (ο εαυτός, οι γονείς, οι φροντιστές και οι καθηγητές) εστιάζουν στο τι πρέπει να κάνουν και κανείς δεν τους βοηθά στο πως να το κάνουν.   


Γυμνάσιο και Α' - Β' λυκείου: οι γιορτές δεν τελειώνουνε ποτέ

Το πρόβλημα του καθόλου διαβάσματος στις διακοπές των Χριστουγέννων, υποβόσκει στα πρωτάκια και γιγαντώνεται σταδιακά στις επόμενες τάξεις, αφού τα παιδιά εκπαιδεύονται χρόνο με τον χρόνο στο να τα αφήνον όλα τελευταία στιγμή.

Τα αγόρια ξεχνούν να διαβάσουν, βαριούνται διαρκώς και τελικά βρίσκουν καταφύγιο στις ατελείωτες ώρες gaming μπροστά από μιά οθόνη. Πρόκειται για το αποκαλούμενο "λιώσιμο" ή "κάψιμο" 

Το κακό αυτο δεν αφήνει τα κορίτσια ανεπηρέαστα τα οποία επιδίδονται στο γνωστό "insta-λιώσιμο".  Εκεί που δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε αν ζουν για να ποζάρουν ή ποζάρουν για να ζουν.

Κάπου εκεί μετά τα Φώτα ακούγεται μια φωνή σαν από το υπερπέραν, να σχίζει την μακαριότητα της ευδαιμονίας του "εθισμού στην οθόνη" (screen addiction) διαπεραστική και ανυπόφορη: "ετοίμασες τα μαθήματά σου, αυριο ανοίγουν τα σχολεία"!

Σε μια ηλικία που από μόνη της αποτελεί πρόκληση για δασκάλους, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, γονείς και καθηγητές, σπάνια ενθαρρύνεται το παιδί να δει τι μπορεί να καταφέρει με ελάχιστη προσπάθεια.

Τα παιδιά αντιδρούν με όσους τους πρήζουν για το τι δεν πρέπει να κάνουν αλλά ποιος τους στηρίζει, τους εμπνέει, τους διευκολύνει να εξερευνήσουν πως μπορούν να τα καταφέρουν όλα.       


Εξεταστική και διάβασμα τα Χριστούγεννα δεν έγινε ποτέ

Για τους φοιτητές ας μην το κουράσουμε καλύτερα. Ό,τι και να γράψουμε θα απευθύνονται σε "ώτα μη ακουόντων".

Αν δεν επιστρέψουν στις σχολές τους, το χωνευτήρι της εξαταστικής μοιάζει τόσο μακρινό.

Καλά γλέντια βρε.

Υ.Γ. αν είστε πάνω από 7ο έτος επί πτυχίω, μάλλον ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε και "να επικοινωνήσετε χθες".    

Καλά τα λές ρε μάστορα καμμιά λύση θα μας προτείνεις; 
Αποδοτικό διάβασμα στις διακοπές των Χριστουγέννων σε 5 βήματα, #panelele.  

ΒΗΜΑ 1ο: σχεδιάστε σε ένα ενιαίο φύλλο (Α4 κατά προτίμηση) στα 2/3 της έκτασής του, 14 τετραγωνάκια σε 2  επτάδες (ώ! μάγκα.. άμα είσαι project manager ε;)

ΒΗΜΑ 2ο: διαγράψτε με Χ τις μέρες που ΔΕΝ θα ανοίξετε βιβλίο

ΒΗΜΑ 3ο: Στο υπόλοιπο 1/3 της σελίδας σημειώστε αναλυτικά το τι θέλετε να διαβάσετε

ΒΗΜΑ 4ο: Σημειώστε στα κουτάκια πότε θα διαβάσετε τι.

ΒΗΜΑ 5ο: Διαβάστε

Υ.Γ. Ο στόχος σας να είναι ρεαλιστικός και γνώριμος στην καθημερινότητά σας.
Χωρίστε την ύλη έξυπνα σε κομματάκια μισάωρης προσπάθειας. 
Προγραμματίστε και την ψυχαγωγία σας, επιβραβεύστε τον εαυτό σας, μείνετε προσηλωμένοι και πεισμώστε. 

#mazisu και τα Χριστούγεννα  



    

Βασανίζομαι (project #ΠΑΝΤΕΤΡΑΓΩΝΟ)

( Ωδή σε όσους τελευταία στιγμή αποφάσισαν να συμμετέχουν στις πανελλαδικές της πανδημίας ) Αν λοιπόν ταίριαζε ένα τίτλος στο μέχρι σήμερα α...