Project ΠΑΝΤΕΤΡΑΓΩΝΟ vol 2

Για τις πανελλαδικές της πανδημίας
(ΠΑΝ ΠΑΝ = ΠΑΝ²= #ΠΑΝΤΕΤΡΑΓΩΝΟ)

Αυτό το Σάββατο όπως είχαμε υποσχεθεί θα εξηγήσουμε τι είναι safety car στη φόρμουλα 1 και ποιά σχέση έχει με το πρότζεκτ #ΠΑΝΤΕΤΡΑΓΩΝΟ. Στο τέλος θα πειραματιστούμε με την κατασκευή ενός εβδομαδιαίου προγράμματος με τρεις τεχνικές time management.

SAFETY CAR IN F1

Όσους τους αρέσει η F1 γνωρίζουν πως όταν διεξάγεται ένας αγώνας οι οδηγοί ξεκινούν από τις θέσεις που κατέκτησαν τις προηγούμενες τρεις ημέρες, με κριτήριο τον ταχύτερο χρονομετρημένο γύρο.

Κάθε αγωνιστικό της Formula 1 είναι ένα τεχνολογικό θαύμα όσον αφορά σε τεχνολογικά επιτεύγματα, βάρος, αεροδυναμική, τηλεμετρία, παθητική και ενεργητική ασφάλεια, ελαστικά, καύσιμα και φυσικά τη μηχανή. Η σχέση συνολικού βάρους (του οχήματος, του οδηγού και των καυσίμων του) με την ιπποδύναμη του κινητήρα, επιβάλλει την υιοθέτηση αεροδυναμικών βοηθημάτων που εξασφαλίζουν πως το αγωνιστικό ... δεν θα πετάξει.

Σκεφτείτε πως οι πιο ακριβοπληρωμένοι  οδηγοί στον κόσμο, με ομάδες που ξεπερνούν τα 100 άτομα ανά εταιρεία, και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε έρευνα, ανάπτυξη και αγώνες, είναι ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όλοι δίνουν το 200% για τη νίκη.
Σε έναν αγώνα, που μπορεί να ολοκληρώνεται σε 52 γύρους, ας υποθέσουμε πως δύο οδηγοί συγκρούονται και βγαίνουν εκτός αγώνα μόνο με υλικές ζημιές.

Η πίστα γεμίζει λάδια, ολόκληρα κομμάτια από τά αγωνιστικά που εμπλέκονται και χιλιάδες μικρότερα κομμάτια που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπολοίπων οδηγών.

Εκείνη τη στιγμή ο υπεύθυνος του αγώνα δίνει εντολή και μπαίνει στην πίστα το αυτοκίνητο ασφαλείας.

Κίτρινες σημαίες ανεμίζουν σε ολόκληρο το μήκος της πίστας και οι ομάδες ενημερώνουν τους οδηγούς για το συμβάν.

Στον επόμενο γύρο όλα τα αγωνιστικά που συνεχίζουν τον αγώνα δημιουργούν ένα τραινάκι πίσω από το safety car.

Όποια και αν ήταν η κατάταξη του αγώνα, όση διαφορά και αν είχε χτίσει ο πρώτος από τον δεύτερο, ο δεύτερος από τον τρίτο εξανεμίζεται και με τη σειρά μου είχαν αλλά χωρίς τις διαφορές που τους χώριζαν, μόλις αποχωρήσει το safety car έχουμε ξανά αγώνα από την αρχή.

Κάποιοι θεωρούν το ατύχημα ατυχία και κάποιοι ευλογία. Όλοι όμως οδηγοί και ομάδες καλούνται να συνεχίσουν από τον γύρο που έγινε η διακοπή ξανά τον αγώνα από την αρχή.

Όλη αυτή η εμπειρία έχει πολλά κοινά με το πρότζεκτ #ΠΑΝΤΕΤΡΑΓΩΝΟ. 

Σίγουρα η δουλειά που είχατε κάνει μέχρι τις 13 Μαρτίου δεν θα πάει χαμένη. Η στρατηγική όμως πρέπει να αναθεωρηθεί.

Κάποιοι έχουν "φθαρμένα ελαστικά" από την υπερπροσπάθεια, άλλοι σχεδίαζαν να τα δώσουν όλα στην τελική ευθεία, άλλοι ενώ δεν προλάβαιναν με τίποτα, βλέπουν τις ελπίδες τους να αναπτερώνονται.

Η κρίσιμη διάφορα ενός αγώνα με safety car και των πανελλαδικών της πανδημίας (project #ΠΑΝΤΕΤΡΑΓΩΝΟ) είναι πως στον αγώνα γνωρίζουν πόσοι γύροι απομένουν μέχρι τον τερματισμό.

Εσείς όσο δεν ανακοινώνεται η ημερομηνία των πανελλαδικών βρίσκεστε σε δεινή θέση και έχετε να αντιμετωπίσετε μόνον μία απειλή: 

               την παραίτηση

Επιβάλλεται λοιπόν να χωρίσουμε το διάστημα πριν και μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής σε δύο μέρη.

Όσο δεν γνωρίζετε την ημερομηνία διεξαγωγής, βρίσκεστε σε κατάσταση υψηλής εγρήγορσης αλλά όχι σε 100% ετοιμότητα για την τελική δοκιμασία.

Πως ένα παιδί μπορεί να το πετύχει αυτό; 

Συμμετέχει στα οποία μαθήματα και όπως διεξάγονται μόνον για να μάθει τι δεν έχει ξανά ακούσει όλη τη χρονιά. Στη συνέχεια διαβάζει σε ένα ρυθμό ρελαντί που δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 5 ώρες ημερησίως.

Θα πρέπει να τρέφεται λιτά, να κοιμάται καλά, να ξεχνιέται επιμελώς και να αποφεύγει κάθε συζήτηση για τις πανελλαδικές. 

Ένας διάδρομος, ή ακόμα καλύτερα ένα ελλειπτικό μηχάνημα βοηθούν πολύ στην διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης. Ακόμα ακόμα και μισή ώρα περπάτημα εκτός σπιτιού, προβλέπεται από τις συνθήκες εγκλεισμού.

Κρίσιμο ρόλο παίζει και το στυλ της μελέτης που μπορεί να υιοθετήσει κάποιος σίγουρα επενδύουμε στην θεωρία, σε επιλεγμένες ασκήσεις, θέματα  παλαιοτέρων ετών, αλλά κυρίως στην ολοκλήρωση περιεκτικών επαναλήψεων.

Φάση δεύτερη: η ανακοίνωση της ημερομηνίας 

Αμέσως μόλις ανακοινωθεί η ημερομηνία των πανελλαδικών, την ίδια ημέρα δεν ανοίγουμε βιβλίο και καταστρώνουμε το σχέδιο της τελικής φάσης του project.

Μπορούμε να οργανώσουμε και μια χαλαρή έξοδο για μια μπύρα ή ένα κοκτέϊλ σαν επιβράβευση για την προσπάθεια μέχρι σήμερα.

Το βράδυ αυτό θα πρέπει να δώσετε όρκο και να δεσμευτείτε πως θα τηρήσετε το σχέδιο που καταστρώσατε. 

Ένας απλός κανόνας είναι ο διπλασιασμός.

Όποιος στην κατάσταση safety car διάβαζε 3 ώρες καθημερινά θα πρέπει να δεσμευτεί για 6 όποιος διάβαζε 3,5 να δεσμευτεί για 7 κ.ο.κ.

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί δεν είναι ακριβώς σοφό, να διαβάζετε στα κόκκινα χωρίς να γνωρίζετε το πότε θα δώσετε εξετάσεις; 

Είναι άλλο να διεξαχθούν αρχές Ιουλίου και εντελώς άλλο να γίνουν Σεπτέμβριο.

Επειδή το διάβασμα, είναι η δική σας δουλειά, (δεν είναι μόνο  το σχολείο ή το φροντιστήριο), ο βαθμός που θα πάρετε στις εξετάσεις είναι ο μισθός σας. 

ΔΕΝ μπορείτε να πληρωθείτε αν δεν ξέρετε πόσες ώρες δουλέψατε. 

ΔΕΝ μπορείτε ενω δουλέψατε πολύ, να μην απαιτήσετε να πληρωθείτε.

Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα 35 ωρών διαβάσματος για 4 μαθήματα είναι 8,75 ώρες την εβδομάδα για κάθε μάθημα. Πόση και ποια ύλη μπορείτε να καλύψετε; Σε πόσες ημέρες ολοκληρώνετε μια επανάληψη για κάθε μάθημα. Ο στόχος σας πρέπει να είναι γραμμένος στο χαρτί και να είναι ρεαλιστικός.

Τρεις μέθοδοι time management είναι διαδεδομένοι στην αγορά εργασίας.

1) Ο κανόνας του ενός λεπτού.
Οποίοι δυσκολεύονται να στρωθούν στη δουλειά, αφού εγκαταλείψουμε κινητά ή τάμπλετ εκτός του δωματίου, καθόμαστε και διαβάζουμε με όλη μας την προσοχή για ένα λεπτό το επιλεγμένο μάθημα.

Μην ανησυχείτε όταν ξανασηκώσετε το κεφάλι θα έχει περάσει ένα εικοσάλεπτο έως μία ώρα εύκολα! Αναλαμβάνει η μητέρα φύση και το ένστικτο αυτοσυντήρησης.

2) Pomodoro Technique (αφού εγκαταλείψουμε κινητά ή τάμπλετ εκτός του δωματίου)
Τρία συνεχόμενα εικοσπεντάλεπτα διαβάσματος με 5λεπτο διάλειμμα ανάμεσα, στο τέταρτο συνεχόμενο εικοσπεντάλεπτο κάνετε ένα μεγάλο διάλειμμα 15 λεπτών.

Αποδοτική τεχνική που αν την υιοθετήσετε θα αυξήσετε κατακόρυφα την αποδοτικότητα σας. 

Κάθε 5 λεπτό διάλειμμα σηκωνόμαστε από το γραφείο το 15 λεπτό βγαίνουμε και από το δωμάτιο!!

3) Task time management
(Αφού εγκαταλείψουμε κινητά ή τάμπλετ εκτός του δωματίου). Επιλέγουμε ποια tasks θα ολοκληρώσουμε σήμερα. Μετά από κάθε task σημειώνουμε πόση ώρα χρειάστηκε. Δεν ξεφεύγουμε από το όριο των ωρών διαβάσματος. Η μεθοδολογία αυτή ταιριάζει σε διαβαστικούς οδοστρωτήρες. Ανάμεσα στα task  κάνουμε οπωσδήποτε διάλειμμα 15 λεπών. 

Τώρα τι εννοούμε task σηκώνει πολλή κουβέντα. Για εμένα στη χρονική στιγμή που βρισκόμαστε είναι πιο κοντά στην επανάληψη ενός κεφαλαίου θεωρία και ασκήσεις. ;)

Αυτά για σήμερα λοιπόν

Έλαβα την προηγούμενη εβδομάδα (το αστρονομικό νούμερο των ) 1 email και σας ευχαριστώ γι'αυτό. Ξέρω πως δεν είναι εύκολο. Θέλει λίγη τρέλα να εμπιστευτείς έναν άγνωστο. Εγώ θα είμαι εδώ και θα σας γράφω.

Για αυτή την εβδομάδα όποιος θέλει μπορεί να μου στείλει μέχρι την Παρασκευή το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα, με ερωτήσεις η προβλήματα που αντιμετώπισε, αν κάπως βοηθήθηκε ή κάπου που κολλάει.

Τα ηλεκτρονικά σας γράμματα αποκλειστικά στο s8enos@gmail.com

Σας φιλώ στα μούτρα με αγάπη
"The right... Left"

Βασανίζομαι (project #ΠΑΝΤΕΤΡΑΓΩΝΟ)

( Ωδή σε όσους τελευταία στιγμή αποφάσισαν να συμμετέχουν στις πανελλαδικές της πανδημίας ) Αν λοιπόν ταίριαζε ένα τίτλος στο μέχρι σήμερα α...