ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ - ΞΕΚΑΡΑΝΤΙΝΑ τα πανελλαδικόπουλα ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

ΑΙΤΗΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Υποβολή Αίτησης–Δήλωσης για συμμετοχή στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ έτους 2020.

Όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, όλοι οι υποψήφιοι για συμμετοχή στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πρέπει να υποβάλουν στο Λύκειό τους Αίτηση-Δήλωση (Α-Δ) υποψηφιότητας συμμετοχής στις εξετάσεις αυτές.
Η προθεσμία για φέτος ορίζεται από την Δευτέρα 30 Μαρτίου ως και την Πέμπτη 9 Απριλίου 2020 για όλους τους υποψηφίους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω προθεσμία πρέπει να τηρηθεί από όλους τους υποψηφίους.

https://www.minedu.gov.gr/news/44475-27-03-2020-deltio-typou-ypovoli-aitisis-dilosis-gia-symmetoxi-stis-panelladikes-eksetaseis-ton-gel-i-epal-etous-2020


Εκτίμηση της κατάστασης 

Είναι αλήθεια πως άργησε το υπουργείο, δεδομένων των συνθηκών, να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας. Υπάρχει όμως ανάγκη να λυθούν τυχόν απορίες, να υπάρξει μια κάποια σχετική καθοδήγηση σε παιδιά και γονείς. Είναι προετοιμασμένο το υπουργείο για αυτό; Το ευχόμαστε. 

Το δεύτερο, το πλέον βασικό είναι πως φαίνεται το υπουργείο να μην έλαβε υπόψιν τις συνθήκες εκστρατείας που βιώνουν οι υποψήφιοι και οι γονείς τους. Καλλιεργούν ένα κλίμα αποφυγής του πανικού και δεν βγαίνει μπροστά κανένας υπεύθυνα να πει στα παιδιά τη σκληρή πραγματικότητα. 

Σε καταστάσεις πανδημίας το να χαθεί εντελώς μία σχολική ή ακαδημαϊκή χρονιά, είναι μια minimum παράπλευρη απώλεια. 

Αν δε χαθεί η χρονιά (αυτή η αλήθεια είναι πιο σκληρή πιστέψτε με) στις πανελλαδικές του 2020, ΤΙΠΟΤΑ δε θα είναι το ίδιο. 

Μαζί με τον ασθενή μηδέν, μηδένισε το κοντέρ και για την φετινή προσπάθεια των παιδιών. 

Κοινό (προπονητικό) μυστικό

Αυτό που ξέρουν όλοι οι προπονητές αλλά το αγνοοεί η κοινωνία είναι πως, δύο χρόνια πριν λ.χ. τους ολυμπιακούς, καταρτίζεται το προπονητικό πρόγραμμα ενός αθλητή, ώστε την ημερομηνία της διεξαγωγής τους να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο της ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΠΟΔΟΣΗΣ. Δύο χρόνια πριν !!!

Αν εκτάκτως 4 μήνες πριν τη διεξαγωγή τους ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει η ημερομηνία, όλη η διετής προσπάθεια υπονομεύεται. Πάει στράφι, game over πως το λένε!

Στην πραγματικότητα οι αγώνες ΔΕΝ πρέπει να διεξαχθούν. 

Οι προπονητές ξέρουν πόσο πίεσαν τον αθλητή, πόσο έχτισαν μυϊκές ομάδες και πνευματική αντοχή, πόσες θυσίες έκανε ο αθλητής καθημερινά, ΓΙΑ ΕΝΑ ΛΟΓΟ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΚΟΠΟ: ΕΝΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ. 

Το σύστημα προπόνησης είναι ολόϊδιο και για μικρότερες αθλητικές διοργανώσεις. Υπάρχει πλάνο σε ποιες από αυτές θα συμμετέχει μέσα στη χρονιά, μετρήσεις, κόπωση, ένταση.. προπονητικά πράγματα.

Ακόμα και οι τενίστες ή οι ποδοσφαιριστές που μοιάζει να παίζουν όλο το χρόνο, έχουν προσαρμοσμένο πρόγραμμα... και (αυτό δεν το έχουν οι μαθητές) εξαψήφιο κίνητρο [το πιάσαμε το εννοούμενο ;)]

Από τη στιγμή λοιπόν που αλλάζει η ημερομηνία των πανελλαδικών ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ.

Mini εμβόλιμη προετοιμασία

Αν χρησιμοποιήσω τον όρο mini εμβόλιμη προετοιμασία, γίνομαι κατανοητός; 

Για τις πανελλαδικές της πανδημίας πλέον (θα τις βαφτίσουμε έτσι γιατί οι πανελλαδικές 2020 ήταν άλλο πρότζεκτ), χρειάζεται να υιοθετήσουμε μία νέα στρατηγική προσέγγιση δύο σταδίων

Α) Πλάνο (γνωστικής, πνευματικής και ψυχολογικής) προετοιμασίας των παιδιών, μέχρι να ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής 

Β) Πλάνο (γνωστικής, πνευματικής και ψυχολογικής) προετοιμασίας αφού ανακοινωθεί η ημερομηνία διεξαγωγής.

Είτε δούμε το ενδεχόμενο διεξαγωγής μέσα στον Ιούλιο είτε Σεπτέμβριο, υπολογίστε πως το δεύτερο στάδιο θα είναι max 60 ημέρες. 

Στα δύο αυτά σενάρια όμως, το πρώτο στάδιο μπορεί να διπλασιαστεί σε διάρκεια. Αυτό είναι κρίσιμο σημείο στην προσέγγισή μας. 

Φροντιστήρια και ιδιαίτερα

Οι φροντιστές (όσοι αντέξουν την καραντίνα της πανδημίας επιχειρηματικά) θα αναζητούν επειγόντως τρόπους διευθέτησης των υποψηφίων της νέας χρονιάς (χώρους, τρόπο, χρόνο) εν μέσω των δικών σας πανελλαδικών => τρελοκομείο. Είναι απίθανο να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν  στις απαιτήσεις αυτές. Θα θέλουν μα ΔΕΝ θα μπορούν; 

Οι ιδιαιτεράδες είναι σε χειρότερη μοίρα γιατί η δική τους ώρα κοστίζει πολλαπλάσια. Υπονομεύεται η επιτυχία της επόμενης χρονιάς αν παραταθεί η τρέχουσα, αυτό είναι το διακύβευμα..

Parental & ΣΙΑ mind control

Οι γονείς εξαντλημένοι οικονομικά από την πανδημία*, από την παράταση ωρών και το ξεχείλωμα του μπάτζετ, θα θέλουν αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα μπορούν..

Οι σύμβουλοι δεν έχουν τα μέζεα να σηκώσουν το βάρος..

Οι ψυχολόγοι μπορούν να σε κάνουν να αποτύχετε, πανηγυρίζοντας μάλιστα για το κατόρθωμα..

... και όλος μα όλος ο συρφετός της παραπαιδείας μέσα στο σχολείο και έξω από αυτό θα παραμερίσει διακριτικά περιμένοντας χαρά μου, τη δική σου επιτυχία για να γλύψει κάνα κοκαλάκι, καρφώνοντάς το όνομά σου στην ατελείωτη λίστα με τους επιτυχόντες χωρίς καμμία ντροπή και χωρίς καμμία τύψη. Εγώ λέω με το δίκιο του.

Γιατρός ήθελε το παιδί πέρασε χημικός; στο πανί με τους επιτυχόντες.

Πολυτεχνείο ήθελε το παιδί πέρασε γεωργικής παραγωγής, στο πανί με τους επιτυχόντες.

Βιομηχανικού σχεδιασμού στη Σκύρο ήθελε το παιδί, δεν πέρασε και πηγαίνει σε γνωστό ιδιωτικό ΙΕΚ με τέσσερα γράμματα για να γίνει industrial designer, στο.. πανί (ουπς)
πανί με πανί για του παντέρμους τους γονείς, που ακόμα σήμερα ποστάρουν αμήχανοι αστειάκια στα σοσιαλμίδια για το #menoumespiti.

* Επιχειρηματικη ανασφάλεια λόγω πανδημίας 

Το τοπίο λόγω της πανδημίας αλλάζει. Αλλάζει πολύ, αλλάζει δραματικά και θα πρέπει όλοι να εννοήσουμε, πως το crash test του κορωνοϊού θα δοκιμάσει την κοινωνία, την εργασία, τις σχέσεις και γενικά τη ζωή μας όπως της ξέρουμε.

Όσες επιχειρήσεις δεν ξεκαθαρίσουν το ΓΙΑΤΙ βρίσκονται στον επαγγελματικό τους χώρο, δεν θα επιβιώσουν.

Όσες επιχειρήσεις δεν επανεφεύρουν τη δουλειά τους, ανακαλύπτοντας νέους τρόπους και υιοθετώντας νέες πρακτικές, που θα τις καταστήσουν περισσότερο άτρωτες στον επόμενο ιό, θα σβήσουν από τον χάρτη, μαζί με πολλές θέσεις εργασίας. Από τον κανόνα δεν εξαιρούνται ούτε τα φροντιστήρια.

Το παιχνίδι λέγεται "ξαφνικός θάνατος" και δυστυχώς ή ευτυχώς οι γονείς των παιδιών είναι ιδιοκτήτες ή στελέχη- εργαζόμενοι τέτοιων επιχειρήσεων. Άρα έχουν τα δικά τους βάσανα. 

Τι κάνουμε λοιπόν;

Μοιραία αγαπητά μου πανελλαδικόπουλα  όσο ξαφνικά μας την έπεσε ο κορωνοιός, τόσο απότομα σας καλωσορίζω στα βάσανα της ενήλικης ζωής.

Στο πρότζεκτ πανελλαδικές της πανδημίας θα ανακαλύψετε από τι είστε φτιαγμένοι... ολομόναχοι (ανεξαρτήτως φύλου). 

Τι θα κάνουμε λοιπόν;

Μπορώ και θέλω να σας βοηθήσω.

Μπορώ και θέλω να σας βοηθήσω εντελώς δωρεάν.

Μπορώ και θέλω να σας βοηθήσω αλλά με όρους και κανόνες.

Είμαι ένας και είστε χιλιάδες. Μοιάζει ουτοπία αλλά εμπιστεύομαι εσάς, όχι εμένα. 

Βοήθεια μα πως;

Κάθε εβδομάδα εδώ θα δημοσιεύονται οι οδηγίες της επόμενης μέχρι τις πανελλαδικές... και ακόμη παραπέρα :)

Διαβάζεις τις οδηγίες τις εφαρμόζεις και προχωράς, βδομαδούλα - βδομαδούλα. Κατανοητό;

Για να σας αναλάβω θα πρέπει να αποδεχτείτε τους κανόνες και να τους τηρείτε απαρέγκλιτα. 

Μπορείτε αν θέλετε να μου στείλετε σε 100 λέξεις max το δικό σας ισχυρό  ΓΙΑΤΙ: 

Γιατί δίνεις πανελλαδικές ψυχή μου;

Γράφτο και στείλτο στο s8enos@gmail.com όσοι απαντήσετε θα έχετε και bonus!!

Θα απαντώ σε μία ερώτηση κάθε εβδομάδα. (Διατύπωση σε 140 χαρακτήρες max)

Αν θέλετε να συμμετέχετε χωρίς να σας ξέρω ή να με ξέρετε feel free to doit.

Ας είναι αφορμή η πανδημία για το πρώτο δωρεάν ανοιχτό online coaching πρόγραμμα ανάπτυξης soft skills για παιδιά τρίτης λυκείου ή μεγαλύτερα.

Θα αναπτύξουμε παρέα τη δική σας στρατηγική για το πρότζεκτ πανελλαδικές της πανδημίας.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Κοσμίδης Ν. Ελευθέριος 

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΣΘΕΝΟΣ 

Συμβουλευτική & Προσανατολισμός

Το παιδί μου για τις πανελλήνιες, έφτασε τα όριά του, πως μπορώ να το βοηθήσω;

Αν ένα παιδί που συμμετέχει στις πανελλαδικές φτάνει στα όριά του, πως μπορούμε να το βοηθήσουμε;

Αγαπητή μου μανούλα και καλό μου παιδί:

Οι Πανελλαδικές είναι ένα ταξίδι, με προορισμό την εισαγωγή σε μια σχολή που θα εκπληρώσει το όνειρο του παιδιού. 
Η διαδρομή όμως είναι ένα απαιτητικό ταξίδι σε ακραίες συνθήκες, που το μόνο βέβαιο είναι πως... ΘΑ ΦΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ.

Και θα τα ξεπεράσεις!

Έχεις συμπαραστάτες την οικογένεια και όσους σε αγαπούν.
Μάλλον έχεις και έμπειρο οδηγό στη ζούγκλα της ύλης των Πανελληνίων, (τον φροντιστή σου και τους καθηγητές σου). 
Παρ' όλα αυτά το να φτάνεις τα όριά σου, είναι μια πολύ μοναχική στιγμή. 

Ας ξεχωρίσουμε όμως περιπτώσεις που ένα παιδί φτάνει στα όρια.

Αν διαρκώς αναβάλλει, έχει φτάσει στο έσχατο όριο και παραμονεύει το κακό άγχος.

Αν νιώθει πως όσο και να προσπαθεί, δεν θα καταφέρει να πετύχει και παραμονεύει η δραματική ελάττωση της προσπάθειας.

Αν έχει κουραστεί από την υπερπροσπάθεια, είτε ανταμοιβότανε από τους βαθμούς των διαγωνισμάτων είτε όχι, (αυτή είναι η πιο συχνή και συνάμα επικίνδυνη κατάσταση) παραμονεύει η παραίτηση.

Αν μελετάει με λάθος τρόπο,  μη-αποδοτικά και απογοητεύεται από τα αποτελέσματα της προσπάθειας, τότε παραμονεύει η απαραίτητη  διόρθωση του λάθους.. με νέο λάθος!

Και βλέπει ο γονιός ανήμπορος το παιδάκι του να βασανίζεται...
Και βλέπει ο δάσκαλος έναν μαθητή με δυνατότητες να καίγεται...

Και βλέπει το παιδί το βλέμμα τους και καταλαβαίνει...

Πως βγαίνουμε από αυτό το αδιέξοδο;

Για αρχή το ίδιο το παιδί πρέπει να ξεχωρίσει τα πραγματικά γεγονότα από τα φανταστικά. Να αφιερώσει όση ώρα χρειαστεί στο να διατυπώσει με θετικό τρόπο, την αλλαγή που έχει ανάγκη. Χρόνος υπάρχει και είναι αρκετός.

Η φανταστική μανούλα θα πρέπει να πιστέψει στο παιδί περισσότερο από ότι... το ίδιο το παιδί. Σκληρή και Αγάπη μαζί!

Ο δάσκαλος που νοιάζεται για τον μαθητή του, θα πρέπει να σφίξει την καρδιά του και με ενσυναίσθηση να εξασφαλίσει πως ο μαθητής του θα δώσει έναν καλό αγώνα.

Ένας σύμβουλος μπορεί να προσληφθεί σε κάθε περίπτωση και να βοηθήσει το παιδί να βαδίσει πιο γρήγορα και πιο σύντομα στη λύση αυτού του προσωρινού προβλήματος 
Να βοηθήσει τη μαμά, να σηκώσει το βάρος που της αναλογεί.

Να βοηθήσει τον δάσκαλο, να απολαμβάνει τα αποτελέσματα της καλής δουλειάς του, χωρίς να φθείρεται περισσότερο.

Και μια ευχή που άκουσα στο Άγιον Όρος: Όταν φτάνεις τα όρια της αντοχής σου, η Χάρις του Θεού τα επεκτείνει. 
Τότε ανακαλύπτεις πως μπορείς και περισσότερο. Τότε ανακαλύπτεις πως μπορείς και καλύτερα.

Καλό αγώνα παιδιά...

Πανελλαδικές και προβλήματα στο ζευγάρι, όχι στο... βλαστάρι :)

Οι πανελλαδικές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βγάλουμε τον χειρότερό μας εαυτό. Όχι τόσο το βλαστάρι, μάλλον το ζευγάρι. 

Φανταστική μου μανούλα, φανταστικέ μου πατερούλη τι λέει αλλάζουμε  ή αλαλάζουμε; 

Αλλάζουμε, αλλά... ζούμε; 

Κάθε δοκιμασία μέσα στην οικογένεια, επηρεάζει όλα τα μέλη της. Όπως τα μόρια ενός μέσου διαδίδουν μια ταλάντωση, τα μέλη μιας οικογένειας αντιδρούν στα ερεθίσματα που ξεκινούν από το παιδί. 

Μόνο που ο καθένας από εμάς έχει τη δική του ιδιοσυχνότητα. Έτσι κάποια μέλη της οικογένειας συντονίζονται και διαδίδουν το ερέθισμα, κάποιο άλλο μέλος μπορεί να απορροφήσει τελείως και να αποσβένει τους κραδασμούς, κάποιο μέλος να τους ενισχύει και κάποιο άλλο να τους αντανακλά τελείως.

Η πραγματικότητα λοιπόν από τη θεωρία μπορεί και να απέχει αρκετά και μοιάζει να ακροβατεί ολόκληρη η οικογένεια μεταξύ τάξης... και χάους.

Σε ένα τόσο δα post, δεν είναι δυνατόν να βρούμε απαντήσεις και να εξαφανίσουμε με μαγικό τρόπο προβλήματα και προβληματισμούς. 

Μπορούμε όμως να δώσουμε ένα μήνυμα: δεν είσαι μόνος/μόνη.

Κάθε κρίση μπορεί να είναι και μια ευκαιρία. Ενώ νομίζαμε πως το "πρόβλημα" ήταν οι πανελλαδικές, βρισκόμαστε να περνάμε μια κρισάρα σαν ζευγάρι, ανεπανάληπτη. 

Εξετάσεις δίνουμε κι εμείς λοιπόν ε; 
Δεν είστε μόνοι. Δεν είστε μόνες. Καθώς ο χρόνος θα λιγοστεύει, κάποια τέτοια προβληματάκια είναι πιθανό να αναζωοπυρωθούν.

Πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας. Το πρόγραμμα "one sbar two trygons" αφορά ομαδικές συναντήσεις γονέων, 6 οικογενειών (αυστηρά από 6 ως 12 άτομα λοιπόν)  παιδιών πανελλαδικών. 

Είτε συμμετέχει ο ένας γονέας είτε καλύτερα και οι δύο,  μπορούμε να δουλέψουμε ομαδικά πίνοντας έναν καφέ.

Με αφορμή τις πανελλαδικές λοιπόν, ξανασυστηνόμαστε και αναπτύσσουμε δεξιότητες ώστε να βοηθήσουμε το παιδί μας. 

Μόνο που οι δεξιότητες αυτές (πιστέψτε το!) είναι μια νέα αρχή και για το ζευγάρι.

Τι απομένει; Βρείτε τους άλλους πέντε και το κανονίζουμε. Τι περιμένετε;

Βασανίζομαι (project #ΠΑΝΤΕΤΡΑΓΩΝΟ)

( Ωδή σε όσους τελευταία στιγμή αποφάσισαν να συμμετέχουν στις πανελλαδικές της πανδημίας ) Αν λοιπόν ταίριαζε ένα τίτλος στο μέχρι σήμερα α...